Vranov, Mačovice-hora Dubovka

Sobotní odpoledne 29.1.2016

Ještě takřka celou minulou sobotu jsem statečně odhrabovala čerstvě padající prašan z chodníku a ze dvorku u našeho domku. Krásná zimní mrazivá scenerie se však během dvou, tří dnů proměnila v mžiku v předjaří. Pěkné odpoledne, s trochou slunka, s teplotou kolem 9oC. A hned se chce opustit kanape a vytáhnout paty ven do přírody. Co takhle podívat se do lesa ? Jak je o mně známo, sama bych se tam vypravit netroufla, ale po boku mého muže a cupitajícího psíka vlčáčka - proč ne.




Pro naše lednové sobotní odpoledne jsme vybrali les, kam jsme se pár krát v létě a na podzim vydali na houby. V zimě jsme tu ještě nebyli. Poměrně obrovská lesnatá kopcovitá plocha s vrcholy Krásná hora (520m), Dubovka ( 500m) a Meduná (500m) se rozprostírá na Benešovsku mezi Vranovem a Kozmicemi . Vede zde jediná, žlutě značená, turistická trasa od Kozmic přes Mezihoří do Čerčan. Neznamená to však, že by tudy nevedly jiné cesty. Naopak, je jich tu bezpočet a slouží zejména lesním pracovníkům. Nejsou většinou zakresleny ani na běžné mapě a tak orientovat se v nich vyžaduje dost velkou pozornost.
Startovní bod našeho výletu jsme zvolili v části obce Vranov-Mačovice (kuk sem)
     
V Mačovicích je několik rodinných domků. U návsi jim vévodí pár zemědělských usedlostí, kde se evidentně snaží o pěkný vzhled a pořádek. Na návsi je rybníček-nádrž (asi  hasičská),    pěkná kaplička, odpočívadlo a bohužel i kontejnery na tříděný odpad (hold musí být vždy na návsi !).
Z návsi jsme se vydali vzhůru po silnici směrem ke vsi Bučina, po necelých 10 minutách chůze jsme uhnuli ze silnice doprava (u rodinného domku se zelenou fasádou)  a vydali se k blízkému lesu. 

Hned po pár set metrech chůze v lese jsme objevili pěkně udržovanou studánku. Zřejmě je to pro místní důležité místo, protože se zjevně trvale a hezky o ni starají. Protože je na mapě zde v okolí avizováno ještě několik studánek, pojmenovala jsem si tuto jako Mačovická studánka

Pokochali jsme se místečkem a pokračovali lesem dál. Někdy mírně do kopce, někdy trošku více, ale vždy v pohodě. Žádná dechová cvičení se nekonala. Došli jsme na první lesní křižovatku a dali jsme se cestou doleva. Cesta vypadá jako vedlejší, místy se ztrácí, není tak zřetelná, vede stále do kopce. Po pravé straně jsme minuli oplocenku, hned za ní jsme překonali hřeben kopce-partně Dubovka. potom jsme už klesali dolů, minuli takovou mýtinu po pravé straně a pomalu jsme se už blížili k náměstí, kde začala lesní asfaltová cesta.


 Po této asfaltové cestě jsme pokračovali cca 1 km, kdy se k ní připojila žlutá turistická trasa od Kozmic. Nyní jsme pokračovali shodně s ní. Těsně před rybníkem Kačiny jsme se dali ostře doprava.


Po cestě po pravé straně jsme objevili odbočku vedoucí k poměrně velkému krmelci. V dřevěném srubu byly zásoby sena a potravy pro lesní zvěř na zimu. Prvně jsem viděla kvádr soli-poliz, uchycen v pařezu, aby si zvířata mohla takto pohodlně lízat sůl.

Nyní jsme klesali po vrstevnici směrem ke Klokočné takovou lesní cestou zařízlou do terénu. 

Po chvilce se objevila proluka a uviděli jsme po levé straně osadu Klokočná. My jsme pokračovali dále rovně. Po pravé straně les, po levé stráň a dole dva krásně rybníky, na kterých se leště držel led - poslední známka toho, že je leden. První se jmenuje Klokočná, druhý pak Dubovsko. Za nimi jsme již definitivně opouštěli les. Minuli jsme pěkný nový rodinný domek s velkou zahradou, je zcela na samotě, jen krásný hnědý labrador nám oznamoval, že se tu bydlí a on to hlídá :).
Cestou dolů mezi poli jsme došli za humna vsi Mačovice a hned poté na náves.

Tímto naše první zimní toulání se Vranovskou pahorkatinou na Benešovsku skončilo

Shrnu dojmy : prostě  nádhera, všude ticho, čisto, příroda se probouzí, ptáci už zpívají, nikde nikdo. Ve všední den tomu  bude asi jinak, v lese se určitě pracuje.
Pro toulky lesem mimo vyznačené turistické trasy je toto místo ideální. Stoupání a klesání jsou v mezích, které zvládáme, cest po rovině se najde také dost. Les je nádherný, cítíme se jako někde v horách. Určitě se zde brzo zase  vydáme, abychom prozkoumali další a další lesní cesty.

Délka trasy :   5,5 km
Doba chůze : 1:40 hod