Vranov, Mačovice-Krásná hora

Sobotní odpoledne 13.2.2016 
 
V pořadí již třetí výlet do lesa nad Mačovicemi. Doopravdy se nám to brouzdání lesem neznámými cestičkami zalíbilo. Toto únorové odpoledne se na rozdíl od předešlých víkendů přece jen podobalo zimě (6 oC), ale protože ani nepršelo ani příliš nefoukalo, náš výlet měl jasný cíl. Prozkoumat les nad Mačovicemi, a to od Klokočné, kterou jsme doposud míjeli na zpáteční cestě jen zpovzdálí.







Výchozím bodem byly opět -jak jinak-Mačovice. Tentokrát jsme se vydali opačným směrem, tj. zpět k Vranovu. Hned za návsí jsme uhnuli doleva na polní cestu, vedoucí mezi poli oblastí nazývané K Dolům. Tudy jsme se posledně do Mačovic vraceli, což i můj chabý orientační smysl stačil zaregistrovat.



Na rozcestí za rybníky Dubovsko a Klokočná jsme uhnuli doprava, prošli mostíkem nad Drhlavským potokem a již jsme směřovali  k malé vesničce Klokočná.  Je zde  cca 7 stavení (rodinné domky, chalupy), určitě se zde žije i trvale, ale většinou slouží k letní rekreaci. Autem je dostupná od obce Vranovská Lhota

Délka : Mačovice-->Klokočná - 1,5 km


Když jsme došli k zahradám domů, uhnuli jsme doleva a vzápětí jsme byli u lesa. Do lesa vedly znatelně dvě lesní cesty. My jsme zvolili tu užší napravo. Zdála se nám méně používaná.



Pozoruhodný strom, s kořeny nad povrchem. Pokus dostat našeho vlčáka do prostoru pod kmen se nám moc nevydařil. Vůbec se mu tam nechtělo. Podplazil se sice, ale tak rychle, že fotka, kterou jsem chtěla mít na památku, se mi vůbec nepodařila, vše bylo pěkně rozmazané. Tak aspoň strom bez našeho psa.



Lesní cesta pokračovala stále hlouběji do lesa, mírně stoupala a po cca 15 minutách jsme došli k místu, kde se napojovala na širší šotolinovou cestu. Odbočili jsme na ni doprava. Stále jsme mírně stoupali až jsme se ocitli na rovině (475m). Je tam takový plácek, náměstíčko, odkud jsou vidět tři lesní školky pro malinké borovice. Snad se nepletu, co se druhu porostu týče:).
 
Délka : Klokočná-->lesní borovicové školky - 1,0 km








Z náměstíčka vede opět několik lesních cest. Cesta napravo-širší šotolinová-vede k vesničce Meduná. My jsme pokračovali rovně lesní "měkkou" cestou.
V dálce na cestě k Meduné jsme zahlédli dva jezdce na koních. Soudě podle všudypřítomných koňských stop, je tato oblast pro vyjížďky na koních dost oblíbená.

Délka : lesní borovicové školky-->žlutá značka - 0,8 km

Po cca 10 minutách jsme došli k místu, kudy vede zlutě značená turistická značka. Na ni jsme se napojili odbočením vlevo. Stoupali jsme mírně vzhůru vyhlížejíce vrchol nejvyšší hory této oblasti s nadmořskou výškou 520 m - nazývané Krásná hora.






Po cca 15 minutách jsme došli k rozcestníku, který nás informoval, že jsme vrchol úspěšně zdolali. Je velmi příjemné vědět, že si zde lze odpočinout v pěkném, čistém dřevěném přístřešku se stolem a lavicemi. My jsme si výjimečně nedáchli, ačkoli jsem svačinku sebou měla. Ono totiž v tom zimním únorovém odpoledni by to odpočívání nebylo ono. Slunko nás tentokrát svými paprsky nehřálo.

Délka : napojení na žlutá značku--> Krásná hora - 0,4 km








Od Krasné hory jsme pokračovali stále po žluté značce, po cca 5 minutách jsme došli k velkému plácku-náměstí, kde se sbíhá několik lesních cest. Štěrkem zpevněné náměstíčko dělí jen málo metrů od  silnice č. 110 (Kozmice-Benešov). Motorizovaní návštěvníci lesa zde mohou zaparkovat svá auta. I my jsme jej v létě již několikrát využili, když jsme zde byli na houbách.
 

Žlutá turistická značka vede od náměstíčka dále pak doleva ostře dolů asfaltovu cestou až k rybníku Kačiny. My jsme tuto trasu k rybníku nezvolili. Vybrali jsme si pěknou lesní cestu, malinko vlevo od té turistické. Znali jsme ji z houbaření a chěli jsme si ta krásná místa zase připomenout.



Na žlutou značku jsme se napojili právě u rybníka Kačiny. Přesvědčili jsme se, že rybník není svému názvu nic dlužen. Kačenky si pluly sem tam a jistě jim bylo fajn.


Délka : Krásná hora --> rybník Kačiny - 1,5 km


Chvilku jsme šli ještě po žluté značce asfaltovou cestou až do místa, kde jsme se při našem prvním výletě na ni napojovali. Uhnuli jsme ze žluté trasy doleva na lesní cestu. Došli jsme na plácek -náměstíčko, kde lesníci skládají opracované pokácené kmeny stromů. Na něm jsme odbočili doleva na "měkkou" lesní cestu, minuli jsme po levé straně mačovickou studánku a došli až na silnici, kde jsme uhnuli doleva a došli na náves do Mačovic.
 Délka : rybník Kačiny--> náves Mačovice - 3,0 km

Délka cesty : 8,2 km
Převýšení :    287 m
Doba chůze :  2:10 hod