Vranov, okolo rybníků-Klokočná

Nedělní odpoledne 21.2.2016

Včera jsme toho "výletění" neměli ještě dost. Původně jsme si mysleli, že se naše nedělní venkovní aktivity omezí pouze na "menší okružní" v blízkosti naší ulice. Jenže včerejší dojmy byly natolik silné, že jsme se oba shodli na tom, že se na pahorkatinu u Vranova (Benešovsko) zase chceme podívat. Počasí sice nic moc, mračna jako včera, ale oteplilo se, a to oproti včerejšku dosti, až na 11 oC.
Výchozím bodem naší dnešní vycházky byla obec Vranov ( kuk tam), pod kterou spadají všechny již námi navštívené vesničky, tj. Mačovice, Bučina, Klokočná a Vranovská Lhota.




Mapka : kuk sem







O samotném Vranově, jeho bohaté historii a památkách se zmíním ještě jindy. Máme totiž v plánu navštívit někdy dominantu obce, kostel  sv. Václava a sakristii (mají dost zajímavou historii). K tomu je ale potřeba, aby byl kostel otevřen, což je pouze v době bohoslužeb.



Dnes jsme chtěli zmapovat okolí dvou vranovských rybníků. Výlet jsme chtěli pojmout jako nenáročný, bez větších výškových rozdílů a kratší.  Vydali jsme se z návsi ulicí kolem Dolního rybníka, vedoucí  mezi staršími domy až k tenisovému kurtu a dětskému hřišti. Přešli jsme silnici (Vranov-Mačovice) a pokračovali úzkou pěšinou po levém břehu
Horního rybníka.






V dálce je viditelná výrazná žlutá zeď vranovského hřbitova.


 





Horní rybník je rozdělen hrází, což na mapě není nijak zakresleno.


 






Za rybníkem jsme šli pěšinou/nepěšinou podél Drhlavského potoka. Pokud bychom šli tímto směrem dále, došli bychom k rybníkům - Dubovsku a Klokočná. Tyto nebyly však naším cílem. 






Dnes jsme mimo jiné chtěli najít cestu, která by umožňovala spojení mezi Vranovskou Lhotou a Vranovem a nevedla silnicí. Ono totiž v létě, při jednou našem výletu do této oblasti, jsme se na konci našeho putování krásnou přírodou ocitli ve Vranovské Lhotě. Auto jsme však měli zaparkované ve Vranově, což je kousek, ale bohužel po silnici. Slunko tehdy pražilo, husím pochodem s nejvyšší ostražitostí kvůli projíždějícím autům jsme se tehdy doplahočili do Vranova. Takové zakončení jinak nádherného výletu se nám zkrátka nezalíbilo. Řekli jsme si tehdy, že jiná cesta tady musí někde být, jen o ní vědět. 


 
A tak jsme ji dnes hledali a našli :) Vyžadovalo to přejít Drhlavský potok. Lávku jsme nikde neviděli, tak jsme jej přeskočili. Já nešika skočila trošku jinak než byla potřeba, pravou nožkou jsem okusila studenou vodičku potoka, brrr. Naštěstí jsem si vodu do boty úplně nenabrala, jen namočila botku salomonku. Pravda, trošku vlhko bylo, ale mašírovala jsem statečně dále - jako by nic :)




Prošli jsme louku, intuitivně jsme tušili, že se dostáváme k úvozu mezi poli. Kousek dokopečka a ejhle, byli jsme na polní cestě vedoucí do Vranovské Lhoty. Mezi poli je cesta lemovaná nově zasazenými stromky. Došli jsme k asfaltové cestě ( cca nad Lhotským rybníkem), uhnuli doleva a šli do Klokočné
 Délka : Vranov-Lhotský rybník :     1,5 km           
             Lhotský rybník-Klokočná : 1,0 km

Klokočnou už máme zmáknutou, už se tu v rámci výletů po Vranovsku pohybujeme  jako staří usedlíci.

V Klokočné jsme uhnuli doleva, došli k můstku  přes Drhlavský potok, přešli jsme jej a pak jsme uhnuli zase doleva, po chvilce jsme byli u nám již známé chatičky. Pokud bychom pokračovali stále po této cestě, pak bychom došli úvozem za "humna" do Mačovic.

Nám se zpět ještě nechtělo, zdálo se nám to ještě příliš brzo, a tak jsme uhnuli nahoru do lesa ( na tutéž lesní cestu, kterou jsme se včera-kuk tam) vraceli do Klokočné.

Minuli  jsme tu pěknou černou roubenku, tentokrát jsme ji obdivovali pohledem odzdola a došli na rozcestí ve tvaru Y.







Dnes jsme se vydali lesní cestou doleva (tou, kterou jeli včera ti jezdci na koních).








Cesta vedla téměř po rovině, po pravé straně jsme minuli lesní školku malých buků a pak stále pěkným lesem dál až k rozcestí lesních cest (zde jsme už během našich výletů také byli).










Pokračovali jsme rovně cestou dolů-lesním úvozem, minuli mačovickou studánku. kde jsme potkali prvního a posledního kolemjdoucího turistu dnešního výletu.








Ani jsme se nenadali a byli jsme na silnici nad Mačovicemi.
Pokračovali jsme po ni dolů na mačovickou náves a pak stále po silnici až ke hřišti ve Vranově a pak doprava mezi domy k Dolnímu rybníku na náves ve Vranově

Délka : Klokočná-roubenka-studánka-Mačovice-Vranov : 2,5 km


Délka : 5,3 km               Doba chůze : 1,5 hod