Přestavlky-Dubsko-Zádušní les-Zlenice

Nedělní odpoledne 29.5.2016

Je teplo, a tak pro nedělní procházku  volíme méně náročný terén a pokud možno ještě se stínem stromů. Volíme start v obci Přestavlky (kuk sem) a jdeme směrem na Dubsko/Hradiště. Za ta léta, co už tady bydlíme, se dá říct, že je to už taková naše klasika. Tentokrát jsme trasu ale trochu pozměnili. Nechali jsme se do Přestavlk dovézt, proto nemusíme dělat okruh zpět do Přestavkl, můžeme se pěkně spustit Zádušním lesem dolů k Sázavě do Zlenic(kuk sem).




mapka (kuk sem)








Cesta z Přestavlk k rozcestníku Dubsko vede po asfaltové cestě po vrstevnici a jsou zde jak po levé, tak po pravé straně nádherné výhledy. Po levé straně se na obzoru jasně rýsují vrchy Benešovské pahorkatiny, zcela blízko pak nechybí pohled na Čerčanský Chlum. Po pravé straně je nádherný pohled na vrch Vepří, na jehož úbočí jsou pastviny a pole. Vše je takové čisté, otevřené, harmonické.



Naše cesta vede sice částečně i po sluníčku, ale větřík pofukuje a jde se stále po rovině, žádná velká námaha to není. Za rozcestníkem Dubsko se napojujeme se na žlutou TZ (Čerčany-Odranec-Hvězdonice).



A co bystré oko mého muže nevidí ? Prašivky, dobře-ty vidím i já. Ale tohoto nádherného poddubáka, tak to je teda paráda. Však na jeho obalované smažené hlavičce si doma pak pošmákli. Jo, jo dobrůtka prý to byla, ale ne pro mě :). To já zase spíš koukám nahoru, do nebíčka a pak vidím strašidelné stromy.



Jdeme ještě chviličku cestou mezi ovocnými stromy (třešně, jabloně i hrušky) a už jsou tu stavení Dubska. Po levé straně statek, po pravé objekt Lesní správy (aspoň toto hlásí cedulka na domě, nevím zda je ještě aktuální). Pak po levé straně míjíme ještě asi dvě chaty a už vstupujeme do Zádušního lesa.


Zádušní les je protkán lesními cestami a cestičkami, stop po kácení stromů je tady taky dostatek. Opustili jsme žlutou TZ a drželi jsme se cesty po vrcholu lesa, na sešup dolů do Zlenic byl stále ještě čas. Dostáváme se na místo, kde se nám otevítá prostor, pod námi vidíme pár zlenických chatiček, dole Sázava schovaná za stromy a na obzoru v sedle usazený kousek obce Lensedly/Turkovice ( výhledy na ten obrovský objekt s červenou střechou nás pronásledují téměř na všech našich toulkách, musíme zjistit, co to přesně je !!!). 



Konec panoramat, musí se myslet na návrat a tak vybíráme jednu z lesních cest a spouštíme se poměrně prudce dolů do Zlenic. Les však ještě neopouštíme, nechce se nám jít středem obce mezi chatami a domy, byť i zde je co obdivovat, ale pokračujeme cestičkou s výstižným názvem Pod lesem. Ve stínu stromů se dostáváme pohodovou chůzí k železničnímu přejezdu. Pak následuje méně příjemný úsek, kdy se musí jít po úzké silnici mezi Sázavou a železniční tratí. Měli jsme docela štěstí, provoz byl minimální. Náš psík už byl celý říčný, tak se musel zchladit v Sázavě, jejda - to jde ale od něj sprška :).



Takto jsme došli do Lštění (kuk sem), a pak po silnici kolem vil, vilek a domů opět k železničnímu přejezdu. No a pak už stále rovně přes pole domů do Čerčan. Po silnici už nenene :) .



Ani se nám nezdálo, že jsme na cestě už dvě hodiny. Bylo to moc pěkně strávené odpoledne.

Žádné komentáře:

Okomentovat