Nespeky - Ledce

Sobotní projížďka na kole 7.5.2016

Práce na zahradě jsou tedˇ v plném proudu, zapřažen je spíše manžel než já. Osvobozená od sekání trávy volím pro sebe jen lehkou projížďku na kole. Mám pár vytipovaných tras v okolí, které zvládnu fyzicky a taky vím, že nezabloudím. Jednou z nich je trasa do Nespek a pak po cyklostezce č. 0019 do Ledců. Nenáročná, stále po rovině, velká část vede podél Sázavy. Úsek mezi Poříčím n./S a Nespeky jezdívám sice po dosti frekventované silnici, ale zase to frčí pěkně po tom hladkém povrchu asfaltu. Pěkné svezeníčko, hlavně když mám vítr v zádech :). Pravda, nakonec se ukazuje, že sobotní slunečné májové odpoledne není tou nejvhodnější dobou, všude plno výletníků, postrádám ten klid, na který jsem tu zvyklá, ale na druhou stranu to má něco do sebe. Aspoň to tu žije a český národ včetně dětí se hýbe, což ráda vidím.

 



mapka (kuk sem)






Cyklostezka č. 0019 z Nespek do Ledců. Jede se podél Sázavy kvalitní asfaltovou cestou. Po jedné straně strmý lesní svah a na něm rozseté výletní chatičky. Po druhé straně líně se vinoucí Sázava a na ní  občas už  i nějaká ta kánojka s nadšenými vodáky. Za Sázavou pak pohled na kopec Chocholouš (388 m)


Statek v Ledcích s rybníkem,  kostelík sv. Bartoloměje a hrobka statkařů Vaništů. To jsou Ledce. Asi dva roky zde funguje docela dobře bistro, výletníci jej na této trase jistě uvítali. Já tam však ještě nebyla, čemuž se sama divím :). Jak jsem na místě zjistila, zrovna bylo v kostelíku před koncertem. Aha, tak to  proto jsem i na cyklostezce potkávala otravná auta, která mě donutila leckdy seskočit ze sedla a div že se nevyrhnout do přílehlé "tulitity". Koncertům fandím, ale účastníkům by procházka sem taky prospěla, nebo ne ?




Kousek za Ledcemi, těsně před stoupáním k chatám, jsem se otočila a vydala se zpět. Úsek u chat totiž nemiluju a pokud nemám namířeno k nové lávce na druhou stranu Sázavy, raději se mu vyhýbám. Cesta totiž vede vzhůru, příp. dolů povrchem vystlaným kameny, no dalo by se říct, přímo šutry. Na kole pak buď nahoru funím nebo se třesu ve sjezdu dolů mačkaje brzdy co to dá :). Ale když se toto příkoří přečká, čeká cyklistu opět pěkné svezení po novém rovném asfaltu cyklostezky. Já už dnes ale mířila zpět.


Rozcestník v Ledcích, lávka přes Mokřanský potok u jeho ústí do Sázavy a  náves v Nespekách, kde to vždy u Staré Hospody nebo hotelu Lauřím žije.


Ujeto : tam a zpět 19 km

2 komentáře:

  1. Moc pěkná vyjížďka - také máme rádi rovinky.

    OdpovědětVymazat
  2. Jasně, zlodávání kopečků necháme zdatnějším, případně si pořídíme elektrokola a budeme za frajery

    OdpovědětVymazat