Vlašim - zámeckým parkem

Páteční odpoledne 9.6.2017


Nebyli-li jste ještě ve staré části Vlašimi a v Zámeckém parku (více zde), pak skutečně přicházíte o mnoho krásných zážitků. To mohu stoprocentně odpřísáhnout. Projíždět totiž ve stresu rušnou křižovatkou, dostavit se na "důležitou" pracovní schůzku, a pak rychle prchat z místa jednání zpět do své kanceláře, tak to jsem si přece nemohla myslet, že jsem ve Vlašimi už byla !!! Dneškem je vše napraveno. Vlašimí a zámeckým parkem jsem doslova okouzlena. A co teprve ta  sladká tečka na závěr, předobrý hruškový dort a kapučíno v rodinné cukrárně na Žižkově nám.


Jakmile jsme se od parkoviště u Billy dostali k Žižkovu náměstí, rázem jsme se uvolnili, žádný stres z kolemjedoucích aut, jen klid pátečního maloměstského odpoledne. A to mám ráda. Překvapilo mě, jak je Žižkovo náměstí velké, vzdušné. Spousta domů vkusně opravených, na zbývající jistě dojde taky řada. Výlohy obchodů na náměstí docela lákají ke vstupu. Tak třeba kdysi tak vyhledávaná prodejna Jitexu Písek, pak Galatex, nad výlohou s patchworkovými bleděmodrobílými polštářky, peřinkami a kolíbkou jsem byla zcela ztracena. Nejraději bych šla dovnitř a něco z toho koupila, třeba bych tím nějaké to vnouče přivolala ? :) No jo matko, ale vždyť jsme nepřišli na nákupy, ale projít náučnou stezku zámeckého parku! Pláteníkovou ulicí jsme se z jednoho historického náměstí dostali k druhému, Husovu. Na konci ulice upoutala mou pozornost abstraktní socha letícího ptáka, je před vstupem do paraZOO ((více zde). Vůbec jsem netušila, že tu něco takového ve Vlašimi mají. To bude námět k další vycházce, vše najednou nestihneme. 


                Žižkovo nám.                                                              Pláteníkovou ul k zámku                                             ParaZOO   kovová plastika    


A už stojíme před Vlašimskou bránou, vstupujeme na nádvoří zámku, nejdříve zamíříme do infocentra, abychom se vybavili mapkou naučné stezky. Infocentrum vybaveno dokonale, a tak zásobeni mapami a letáky dalších stezek krajem podblanických rytířů, jsme se vydali na obchůzku té dnešní, parkovými cestami od zastavení k zastavení.



Tady je ale krásně !!! Slunko, stín prastarých stromů, upravené louky i přírodní loučky, krásné romantické stavby, sochy, lavičky, cesty i cestičky, mosty a mostíky, naučné tabule i tabuličky. Je to skutečně místo pro oddech, uvolnění a odpočinek nebo je-li libo i aktivní pohyb. Je skvělé, jak je park volně přístupný  rovnou z náměstí, z centra města, takže se zde zastavíte třeba jen tak, na chvilku. Park slouží lidem, kteří zde žijí, je to místo schůzek, procházek. Potkáváme matky s kočárky, veselé skupinky studentů, seniory na odpolední vycházce. Idylka ? Ano, skutečně.

   Pohled od úvodních zastavení NS                                                   Staleté parkové stromy                                                        Starý hrad

U Čínského pavilonu

Nivní louky

ke Zlosinské bráně

Pachník, mravenec a ptáci

Dobrodružnější horní část parku a vyhlídka


Benátská studánka a návrat k zámku

U Husova náměstí

Zpět k Žižkovu náměstí a hup do cukrárny (po téměř 7 km chůze si dortík přece zasloužíme !!!)

Ad cukrárna (více zde)- ta nemá chybu !!! Nikde jinde v okolí jsem ještě tak dobrý dort nemlsala. S vejslužkou v podobě svatebních koláčků jsme se vraceli blaženě domů.

1 komentář:

  1. Okouzlení chápu. Klid, pohoda a harmonie na mě dýchají z pouhých fotek. A paraZOO vypadá lákavě. Vlašim neznám, ale vypadá to jako výborný tip na výlet s dětmi. Upřímně doufám, že prázdniny nám nabídnou více prostoru na vzdálenější kouty naší vlasti, takže Vlašim připisuji na svůj seznam (přiznávám ale rovnou, že už je pekelně dlouhý, ale zase si říkám, že naděje umírá poslední). Přeji Jani krásné dny a spoustu prima výletů. Z:)

    OdpovědětVymazat