Stříbrná Skalice-Propast-Hruškov

Sobotní odpoledne 16.7.2016 

Po Voděradských bučinách přišly na řadu toulačky čerkokosteleckými lesy kolem Stříbrné Skalice. Vybrali jsme si okruh po značených trasách, trochu lesem, trochu kolem rybníků a chvilku i po silnici. Počasí akorát na letní výlet, ani moc horko, ani vidina deště, se svačinou a pitím v baťůžku jsme po obědě vyrazili vstříc novým zážitkům.


mapka (kuk sem)











Zaparkovali jsme stranou  od náměstí,  zde se totiž vše připravovalo a chystalo na večerní koncert skupiny Olympic. Nechtěla jsem tam šmejdit kolem, tak jsem si prohlídku náměstí a okolí nechala na jindy. Pěkně svižně vzhůru po žluté TZ vedoucí po silnici Černokostelecké jsme došli do části zvané Cihelna. Kousíček za kamenným křížem (LP 1843) naše trasa k mé radosti už opouští silnici  a stáčí se vpravo.

Stříbrná skalice-náměstí
Za Cihelnou
Cihelna

Polní cestou jsme sestoupali k osadě Za Cihelnou a přes lávku nad Oplanským potokem jsme se dostali na cyklotrasu č 0086. Vlevo míjíme téměř utajený dětský tábor, malé stany s podsadou v houští ani nebyly vidět, vypadá to na hodně tramspké pojetí. Po pěkné šotolinové cestě jsme kráčeli směrem k Bahnivé rokli. Jde se po rovině, vlevo potok a za ním strmý les, vpravo hned strmý les. Takto lze charakterizovat údolí Oplanského potoka

Údolí Oplanského potoka
Osada Za Cihelnou
Oplánský potok

Blížíme se k rozcestníku Bahnivá rokle a skutečně lze říct, že název tohoto místa naprosto vystihuje ráz terénu. Podivná termná zeleň stromů a porostů, někdy až pralesní dřeviny, až mi to nahání strach :). Za rozcestníkem jsme změnili barvu turistické trasy, a sice ze žluté na zelenou a šli jsme vzhůru k lesu směrem k rybníku Propast. Cesta lesem byla příjemná, v jednom místě protíná Černokosteleckou silnici. Stromy vesměs jehličnaté, vysoké,  lesní plodiny k občersvení bohužel žádné :)

Bahnivá rokle
Les kolem Krškova
Jasan ? nad roklí

Pomaličku se cesta klikatí a stáčí dolů a mezi stromy už rozpoznáváme vodní hladinu. Přicházíme odshora a odsud se rybník jeví fakt jako by byl v propasti. Jak ti naši předkové výstižně pojmenovávali to své okolí. Obcházíme rybník Propast téměř kolem dokola, míjíme chaty ve stráni. Nevycházíme z údivu nad díly některých "stavebníků" a benevolencí stavebních úřadů.

Les nad Propastí
Chatka nad Propastí
Rybník Propast


U rybníka je zákaz rybolovu, koupání a kempování. Nádrž byla odbahněna, hráz opravena, stálo to poměrně hodně peněz, a tak si naštěstí stále hledí, aby byl pořádek zachován. V místě, kde stezka přechází do silnice je restaurace Propast, asi hodně známá a navštěvována, bylo tam živo.

"Zámeček" ?
Rybník Propast
Rybník Propast














Za rybníkem jsme pokračovali už pak po silnici směrem na Stříbrnou Skalici. Provoz aut nebyl nijak významný, stín po levé straně poskytovaly stromy od lesa. Po pravé straně mijíme rozsáhlou bažinatou oblast, na kterou navazuje rybník Hruškov. Opět pěkný pohled na vodní hladinu, pár rybařů tu kempuje, zřejmě na povolenku, jejich vybavení mi přijde profesionální ( no, ne že bych se v tom vyznala)
Rybník Hruškov
Bažiny před Hruškovem
Rybník Hruškov

Les po levé straně silnice ustupuje okazalým hruškovským chatám. A za rybníkem pak po pravé straně se nachází veliký komplex stavení Hruškovského mlýna. Zrovna paní upravovala trávník sekačkou, jejda, ta měla ještě plochy před sebou ....



Když nás vítal znak Stříbrné Skalice, tak jsem si libovala, že silnice bylo tak akorát, být jí o něco více, tak bych už brblala. Na křížení silnice Jevanská a Pražská mají umístěn nějaký pomníček, ale bohužel se moc o něj nepečuje, takže není ani vidět, čí památku pomníček uctívá. Pokračovali jsme dále Pražskou ulicí, hned za plotem ovečky - asi od mlýna Nouzov.



Pár kroků ještě ulicí do kopce a už tu jsme slyšeli zvučné melodie kytar Olympicu, zkouška byla v plném proudu. Chvilku déle bych postála, jenže náš pes se zdál býti při těch decibelech jaksi nesvůj, pániček byl rázem taky nesvůj, tak jsem chlapce z Olympicu s trochou smutku opustila a mašírovala k autu. Nakonec jak jsem dosedla na sedačku auta, tak jsem byla docela ráda, že sedím a vezu se domů :).

3 komentáře:

  1. Nejvíc se mi líbí obrázky rybníků.
    Máš článečky krásně uspořádané :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeé, ty už čteš ? Já to ještě nemám hotové !!! Nějak mi to neodsejpá, venku je krásně.

      Vymazat
  2. Pěkný výlet :-) . Já mám ale z přírodních rybníků takový divný pocit. Člověk nikdy neví, co na něj v rybníku vyplave :-D . My jsme si koupili na zahradu velký bazén a tam je krásně čistá voda, takže vidím na dno a hlavně v našem bazénu nehrozí, že by v něm plavalo něco, co nemá :-D .

    OdpovědětVymazat