Laby - Zlatodůl Roudný

Nedělní odpoledne 18.6.2017

Netušila jsem, že v našem okolí se ještě poměrně nedávno těžilo zlato, proto naučná stezka Zlatodůl Roudný, uvedená v materiálech infocentra ve Vlašimi, nás zaujala natolik, že jsme si ji vybrali pro výlet na dnešní odpoledne. A protože je poměrně krátká (4,5 km), tak jsme si k ní přibrali ještě kousek okolí a  start jsme situovali do vesnice s názvem pro naši rodinu příznačným - Laby. 


mapka (kuk sem)










Vesnice Laby je malá, ale moc pěkná, jen pár stavení soustředěných v podstatě u zcela nefrekventované silnice. Rybník, kaplička, Boží muka, autobusová zastávka, toť vše - takže pohoda a klid. Prošli jsme vesnicí nechtě tam i zpět, neboť jsme si k dosažení NS vybrali polní cestu, ta byla ve skutečnosti nepřístupná, přehrazena ohradou pro koně.


Ke žluté TZ jsme to tedy vzali z druhého konce vesnice Laby.

Po několika minutách jsme se dostali ke žluté TZ a zároveň jsme byli u zastavení č. 9 NS Zlatodůl Roudný. Hrozně se mi líbily vtipné kresby, jak permoník Ruda jednoduše a velmi názorně vysvětluje různé činnosti ve zlatodole. Jinak je to terén nahoru a dolů, samé prolákliny, štoly a místa zachovalá  po těžbě. Dobrodružné, romantické, zajímavé. Těžilo se tu od dob středověku až do 50. let minulého století a byl to kdysi nejvýnosnější zlatodůl Rakouska-Uherska, no prosím, zase jsem chytřejší.



Zlatonosné kameny, štoly

Roudný, centrum soc služeb


 Další úseky NS, louhovna a kalojemy




Žádné komentáře:

Okomentovat